Info center Austroinstal

Intrebari si raspunsurii

Incalzirea in pardoseala, considerata de multi o inovatie in domeniul incalzirii,nu este ceva nou dar este totusi ceva foarte confortabil.

Incalzirea in pardoseala opereaza cu apa la temperaturi scazute (intre 30°C si 40°C), care circula prin conducte incorporate in sapa. Caldura este distribuita uniform in spatiul de incalzit prin radiatie, incalzind zona si oferind o stare de confort termic si costuri de operare scazute. Majoritatea avantajelor acestui tip de incalzire deriva din folosirea intregii pardoseli ca suprafata radianta.

Această încălzire asigură o repartizare verticală ideală a temperaturii în încăpere. Temperatura mai ridicată la nivelul pardoselii şi mai redusă la nivelul capului oferă un confort termic optim.

Încălzirea în pardoseală asigură căldură în acea zonă a încăperii unde se află oamenii. Este deci demnă de recomandat în camerele de la parter cu deschidere spre casa scărilor sau mezanin şi practic inevitabil în spaţiile mari cum ar fi cladiri administrative,hoteluri,pensiuni,restaurante,biserici, săli de sport ,camine,gradinite,scoli ,hale de producţie.

Metoda încălzirii în pardoseală mai are un avantaj important şi anume emanarea uniformă a căldurii de către întreaga suprafaţă a pardoselii. Aceasta joacă un rol important în încăperile cu o suprafaţă mare - în camerele de zi şi holurile caselor ca şi în spaţiile expoziţionale, reprezentative, etc.

Concomitent, datorită temperaturii reduse a suprafeţei termice care este doar de 22-26°C se limitează circulaţia aerului şi în consecinţă scade semnificativ cantitatea de praf pusă în mişcare. Această calitate a încălzirii în pardoseală este deosebit de valoroasă în încăperile cu regim igienic sever. Această instalaţie oferă şi posibilitatea de încălzire a anumitor zone din exteriorul clădirii pentru a evita menţinerea zăpezii şi îngheţarea apei pe suprafeţele acestor zone.

Instalaţia de încălzire în pardoseală este complet amplasată sub podea iar absenţa oricăror elemente vizibile de încălzire oferă posibilităţi nelimitate de aranjament a interioarelor. Acest lucru este important din punct de vedere al planificării unei utilizări eficiente a spaţiului din dreptul ferestrei.

Calităţile încălzirii prin pardoseală sunt preţioase în aranjamentul interioarelor cu valoare istorică, în proiectarea dotării sălilor de gimnastică unde radiatoarele tradiţionale necesită construcţii speciale în vederea mascării lor sau asigurării unor condiţii de protecţie a persoanelor prezente.

Fără nici o ezitare se poate prevede placarea pardoselii în locuinţă cu dale de piatră sau plăci ceramice care în cazul încălzirii tradiţionale dau impresia neplăcută de rece precum si cu parchet stratificat.

Încălzirea prin pardoseală asigură o senzaţie plăcută de căldură sub picioare pe timp de iarna iar daca folositi sistemul cu pompa de caldura aceasta va asigura pe timpul verii o racoare placuta in incaperi.

Incalzirea in pardoseala asigura economie de energie adica temperatura scăzută de funcţionare a instalaţiei de orice tip (centrala pe gaz,centrala pe lemne,pelleti,electric,pompa de caldura).

"Podeaua caldă" sporeşte confortul în asemenea măsură încât se poate reduce temperatura aerului în încăperea încălzită cu 2ºC, iar aceasta la rândul său face economie de energie (circa 12%).

Un argument important în favoarea încălzirii în pardoseală este temperatura scăzută de funcţionare a instalaţiei. De obicei ea nu depăşeşte 40°C, poate fi deci cu succes alimentată de căldura obţinută de la pompe de caldura sau de la cazane de condensare cu randament ridicat..

Cand spunem "racire prin pardoseala" ne referim la transformarea podelei fiecarui spatiu intr-o imensa suprafata de racire. Acest lucru se obtine prin distributia apei reci prin conducte instalate sub pardoseala. Astfel, sistemul ofera un nivel ridicat de confort prin absorbtia caldurii uniform din toate directiile.

 

AVANTAJE

O atmosfera calda, sanatoasa si confortabila.
Distributie uniforma a caldurii in tot spatiul vizat, realizarea incalzirii de jos in sus, la o temperatura scazuta, care nu usuca aerul.
Economie de energie.
Temperaturi joase de lucru, reducerea pierderilor de caldura prin plafon, lipsa curentilor de aer.
Libertate totala in amenajarea spatiului.
Nu exista nici un fel de obstacole care sa impiedice amenajarea incintei in modul dorit de dumneavoastra.
Spatii curate.
Datorita temperaturilor scazute si a lipsei curentilor de aer, nu apare fenomenul de innegrire a peretilor in zonele incalzite.
Un mediu sanatos si confortabil.
O temperatura uniforma a camerei, o senzatie placuta de racoare.

 

Incalzirea in perete
Un mediu încalzit confortabil si fara tiraj, în locuinte sau la locul de munca, este una dintre conditiile principale pentru mentinerea sanatatii noastre. Confortul termic este atins doar daca ne simtim bine în încapere, daca percepem o caldura placuta ce se transmite usor, fara sa sesizam un eventual curent de aer, suprafete de pereti reci, aer uscat, care ne-ar putea deranja. Numai o încalzire blânda pe suprafete întinse poate compensa aceste neajunsuri. Suprafata peretilor este locul ideal pentru a realiza aceasta. Functioneaza dupa principiul radiatiei, senzatia pe care o simtim primavara când razele soarelui încep sa încalzeasca pamântul.

Temperatura blânda a peretilor favorizeaza mentinerea echilibrului de radiatie. Datorita ariei mari a suprafetelor peretilor, pentru acoperirea necesarului de caldura din încapere, este suficient ca aceste suprafete sa degaje o temperatura joasa comparativ cu valoarea ridicata a temperaturii caloriferelor.

Folosind încalzirea prin radiatie, temperatura mediului ambiant poate scadea cu 1-2° C fara a pierde din confortul termic.

Racirea pasiva sau racire prin pardoseala


Cand spunem "racire prin pardoseala" ne referim la transformarea podelei fiecarui spatiu intr-o imensa suprafata de racire. Acest lucru se obtine prin distributia apei reci prin conducte instalate sub pardoseala. Astfel, sistemul ofera un nivel ridicat de confort prin absorbtia caldurii uniform din toate directiile.

Panourile solare fotovoltaice sunt folosite pentru a converti energia solară în energie electrică. Foto vine de la "lumina" şi înseamnă voltaic "volt'-unitate de masura a electricitatii. Radiaţia solară este transformată în energie electrică direct, prin utilizarea de materiale semiconductore, care creează tensiune într-un material după ce a fost expus la lumina. Panourile fotovoltaice sunt in cea mai mare parte din siliciu cristalin şi arseniu de galiu şi odata cu creşterea cererii de energie regenerabilă fabricarea acestor panouri solare a crescut enorm.

 

Avantajele de panouri solare fotovoltaice

 

Panourile solare fotovoltaice sunt o parte imperios necesara in  producţia de energie electrică şi devin tot  mai importante, cu creşterea necesarului de energie din surse "verzi". Tot mai multe case  investesc în panouri fotovoltaice pentru a reduce facturile de energie electrică , precum şi a deveni independenti din punct de vedere  energetic. Dar ceea ce sunt avantajele  panourilor  fotovoltaice?

 

Costuri mici de întreţinere- După instalarea iniţială nu este nevoie de reparaţii, deoarece nu există parti mobile, care trebuie să trebuie intretinute sau inlocuite şi, odată ce aţi terminat instalarea sistemului ,acesta nu mai sint necesare cheltuieli de intretinere si reparatii, spre deosebire de generatoare electrice sau turbine.

 

Durată lunga de viata- Acest lucru a fost dovedit de-a lungul ani şi majoritatea producătorilor oferă o garanţie de aproximativ 25 ani, dar durata de viata este cu mult mai mare.

 

Eficienţa - Panourile fotovoltaice reprezinta varianta optima de transformare a energiei solare în energie electrică şi sunt foarte utile în zonele unde spatiul este limitat.

 

Costuri reduse de instalare.

 

Rezistenta indelungata la expunera la radiatia solara.

 

Prietenoase cu  mediul înconjurător. Acest lucru este valabil mai ales pentru panouri monocristaline care nu contin materiale toxice şi sunt, de asemenea, ofera posibilitatea posibilitatea de a conserva combustibilii fosili şi nu emit gaze nocive pentru mediu.

 

• Panourile solare fotovoltaice sunt, de asemenea, ieftine pe termen lung.

 

Avantajele utilizarii panourilor fotovoltaice si a instalatiilor fotovoltaice

Aproximativ 1,3 milioane de persoane în Germania au deja un sistem solar fotovoltaic instalat. În zilele însorite,  puterea generata de panourile fotovoltaice ajunge uneori până la 35% din consumul de energie electrică în Germania . Construiti-va  proprii sisteme de energie și pentru a produce energie  ieftina in viitor:

  -   Energia de la soare este gratuita și nelimitata si oricind la dispoziția noastra.
     - Energia solara poate fi utilizata - 24 ore - datorită acumulatorilor moderni de mar putere.
    - Reprezinta o asigurare impotriva  creșterilor permanente a prețurilor la energiea electrica.
    - Sisteme distribuite PV auto-consum scuti grila!
    -independenta fata de operatorul local de energie electrica și de politica energetica.
     - Timp scurt de recuperare a investitiei.
      Energie solară produsa este mai ieftin decât de energie electrică achiziționată.
     Energiei solare produsa in exces si neconsumata poate fi livrata in reteaua nationala contra cost.
     Siguranta maxima in vreme de criză - aduce mai mult profit decât orice cont de economii – in 20 de ani- garantat.
 -Germania este lider mondial în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor fotovoltaice.
     Este o technologie tot mai credibila cu fiecare an, este mereu în creștere.
     Durată lungă de viață pentru generațiile / 10 ani garantie de performanță pentru 90% din putere si25 ani garanție de performanță minimă de 80% a modulelor fotovoltaice.
     Instalare ușoară, întreținere redusă (panourile fotovoltaice nu necesita intretinere!)
     Utilizarea economică a acoperișurilor
     Crește valoarea proprietatii
     Ecologic: Clean Power (salvează emisiile de CO2 a)
    Ajuta la sporirea interesului national pentru  sursele regenerabile de energie.
     Modulele fotovoltaice produc, chiar și în lumină difuză (Nori) și pe timp de iarnaenergie electrică.

Aspiratorul central (Centrala de aspirat praf din clădiri)


O şansă neutilizată


Apariţia centralei de aspiraţie a prafului în estul Europei o putem data la începutul anilor ‘90. Nerăspândirea ei
pe scară largă se datoreşte în mai mare măsură necunoaşterii şi temerilor legate de preţ, decât preţului
efectiv. În realitate, montarea conductelor din PVC cu dimensiunea de 50.8 mm pe parcursul realizării
lucrărilor de constucţii sau ulterior, se poate rezolva cu cheltuieli relativ reduse. Prin aceasta, posibilitatea
ulterioară de finalizare şi punere în funcţiune a instalaţiei este demarată.
„Paradoxul” situaţiei actuale este acela că montajul acestui tip de instalaţie s-a realizat în case particulare mai
ales din dorinţa de nou, de confort, şi nu, conform opiniei generale, a opulenţei financiare.
Un alt aspect interesant este că această instalaţie reprezintă un „câmp de atracţie” pentru cei care activează
în domenii colaterale cu instalaţiile pentru construcţii (sisteme de alarmă, comandă la distanţă, etc.), care
datorită aptitudinilor dobândite ştiu mai bine să întrevadă cerinţele beneficiarilor mai exigenţi şi/sau amatori de
noutăţi tehnice.
Astăzi când, trăim în secolul XXI, se pare că nu este întrezărită de către instalatori posibilitatea de afacere cu
acestă instalaţie şi în acest domeniu, cedând parcă deliberat terenul altor specialişti.
Materialul de faţă are dublul scop, de a aduce în atenţie şi de a informa opinia instalatorilor, sperând să le
atingem, contribuind astfel la ridicarea nivelului pregătirii profesionale şi a calităţii construcţiilor.
Stadiul actual al pieţei interne reflectă faptul că în rândul specialiştilor şi al beneficiarilor nu se face
diferenţierea între pricipiile de bază (privind separarea prafului) şi nici între mărcile existente pe piaţă.
Momentan alegerea mărcii de fabricaţie, respectiv a tipului constructiv se face la întâmplare sau numai în baza
informaţiilor primare cum ar fi: condiţiile tehnice ale construcţiei; datele tehnice ale echipamentelor
(interpretate adesea greşit) şi desigur funcţie de preţ. În continuare ne vom ocupa şi de clarificarea acestor
aspecte.
Asemănător practicii internaţionale, realizarea acestor instalaţii se poate face pe două căi. În primul rând îi
menţionăm pe instalatori (independenţi de producător), care realizează în speţă reţeaua de aspiraţie odată cu
realizarea celorlalte instalaţii ale construcţiei şi în al doilea rând firmele specializate pe acest tip de instalaţie
care acordă garanţie şi service postgaranţie (dealeri). Cei din urmă sunt condiţionaţi de volumul vânzărilor.
Pentru comercializare punctele forte ale prezentării sunt părţile componente (ingenios realizate) şi avantajele
utilizării instalaţiei.
Pentru simplificarea operaţiunilor de aspirare deja de la sfârşitul anilor 1800 a fost descoperit sistemul
centralizat de aspirare a prafului din clădiri. Părţi din vechile instalaţii se pot vedea şi astăzi în diverse case cu
apartamente de închiriat. Aspirarea se realiza prin intermediul centralei de aspiraţie montată pe autospecială
conform unui grafic prestabilit sau a centralei proprii de aspiraţie a prafului.
Răspândirea pe scară largă era împiedicată de preţul şi astăzi ridicat al conductelor din oţel, făcând posibilă
montarea numai în clădiri deosebite. De asemenea, motoarele de antrenare creau anumite restricţii (spaţii şi
condiţii de funcţionare, preţ etc.).
După primul război mondial au apărut motoare cu dimensiuni de gabarit mici şi cu putere corespunzătoare
pentru aspiratoare mobile, acestea răspândindu-se în detrimentul “fratelui mai mare”.
În anii ‘60 pe când se descoperea PVC-ul, din care apoi s-au realizat conductele, din nou s-a reactualizat
sistemul centralizat de aspiraţie a prafului, uitat între timp în Europa. În anii ‘70 şi ‘80 în America de Nord, care
era în acea perioadă pe culmile progresului tehnic, au apărut şi s-au răspândit echipamente şi accesorii
speciale pentru astfel de instalaţii.
Astfel domeniul instalaţiilor pentru construcţii s-a îmbogăţit cu o tehnică şi o tehnologie aparte. Se poate
anticipa că odată cu îmbunătăţirea confortului clădirilor şi a automatizării instalaţiilor aferente, instalaţia
centrală de aspiraţie a prafului va deveni o instalaţie de bază a clădirilor moderne, ca şi instalaţia de încălzire
centrală.
În esenţă, avantajul nu constă numai în confort, ci şi într-un aer mai curat. În zilele noastre datorită
problemelor de alergie şi a degradării continue a calităţii mediului ambiant a crescut sensibilitatea oamenilor şi
totodată pretenţia pentru un mediu înconjurător sănătos. Astfel, instalaţia care iniţial era de domeniul „luxului”
a devenit de “domeniul sănătăţii”. Dezavantajul aspiratorului de praf mobil (clasic) este că refulează aerul
înapoi în încăpere, împreună cu impurităţi microscopice şi particule de praf nereţinute prin filtru şi acestea pot
provoca alergii. În pofida utilizării filtrelor tot mai performante, aerul refulat de aspiratoarele de praf din
categoria aparatelor casnice conţine multe impurităţi fine, care cu cât sunt mai fine cu atât sunt mai
dăunătoare. În locuinţă creşte concentraţia de praf nesedimentabil, iar aspiratorul mobil nu face altceva decât
să îl recircule. Celelalte dezavantaje sunt legate de separarea prafului, precum şi de pierderile de presiune
însemnate prin filtru, de nivelul ridicat de zgomot, de defecţiunile apărute datorită deplasării aparatului, de
deteriorarea mobilei şi a finisajelor, de incomoditatea deplasării (trepte, praguri), etc. Aspiratorul de praf mobil
care corespunde pretenţiilor de separare a prafului, fiind dotat cu sisteme de filtrare speciale şi care are putere
constantă în exploatare este foarte scump, chiar mai scump decât o instalaţie centrală de aspiraţie a prafului.
Desigur că datorită multiplelor avantaje, instalaţiile centrale de aspiraţie a prafului se speră să „migreze” de la
locuinţe individuale spre instituţiile publice, firme etc.
Aerul curat contribuie la scăderea necesităţii ştergerii prafului, încetineşte ritmul de murdărire a pereţilor,
perdelelor şi tapiţeriilor, precum şi a uzării mobilei, şi prin consecinţă scade pericolul de deteriorare a mobilei,
se prelungeşte intervalul între renovări.
Este o instalaţie economică contrar cheltuielilor de investiţie iniţiale mari, deoarece creşte randamentul
curăţeniei datorită puterii de aspiraţie constante, datorită funcţionării silenţioase şi a simplităţii, se poate
reduce durata efectuării curăţeniei şi utilizabilitatea instalaţiei, scad cheltuielile de reparaţie si întreţinere, are
durată lungă de viaţă.
Costul instalaţiei este hotărâtor şi pentru executanţi. Cheltuielile generale medii pentru realizarea unei instalaţii
la o casă familială, cu componente de bază (fără puteri extra, accesorii extra şi servicii extra) se situează între
1500 şi 2500 €. Preţul depinde în primul rând de suprafaţa construită şi de numărul de niveluri.
Cheltuielile instalaţiei centrale de aspiraţie a prafului se pot împărţi în două părţi distincte (precum şi execuţia
în două etape). Prima este montarea reţelei, iar apoi punerea în funcţiune, care cuprinde montarea centralei
de aspiraţie, a accesoriilor la punctele de aspiraţie şi a furtunului de lungime mare, precum şi a accesoriilor
utilizate efectiv la curăţenie, care se poate realiza cel mai devreme după terminarea finisajelor, vopsitoriilor şi
zugrăvelilor.
Cheltuielile specifice de montaj sunt în primul rând în funcţie de caracteristica construcţiei, respectiv a
instalaţiei şi a numărului punctelor de racordare. Funcţie de modalităţile diferite de construire şi de nivelul de
plată a muncii vii înglobate la realizarea instalaţiei, calculaţiile de preţ diferă, dar din experienţă, aceste
diferenţe, în general, determinând un preţ pe piaţa internă de 40 – 120 € pentru fiecare punct de racordare.
Înstalaţia centrală de aspiraţie a prafului este în speţă o instalaţie care fucţionează la viteză mare, cu un
vacuum de max. 0,5 bar, vehiculează aer la un debit de maximum 100 l/sec, are putere de aspiraţie
corespunzătoare şi funcţionare sigură, nenecesitând întreţinere specializată (piese, tehnologie şi tehnică, etc.).
Din păcate se intâlnesc instalaţii realizate pe aşa-zisul principiu “instalaţie din ţeavă de material plastic,
asemănătoare cu o instalaţie de apă din material plastic” omiţând tocmai aspectele esenţiale, datorită
necunoaşterii.
În continuare se doreşte informarea asupra diferitelor sisteme, a diferitelor tipuri constructive, a principiilor de
proiectare şi montare şi prezentarea punctelor de vedere privitoare la întreţinere şi service încercând să se
înlăture amatorismul în acest domeniu şi totodată evidenţierea unei tehnici “mistificate” până acum de multe
ori din necunoaştere.
In esenţă, acest tip de instalaţie este o investiţie "de domeniul sănătăţii" deoarece nu refuleaza aerul aspirat
înapoi în încăpere, oferind, de asemenea şi avantaje de domeniul confortului si al economiei la capitolul
cheltuieli pe durata mare de exploatare.
Pentru utilizare este suficient să se cupleze furtunul la priza de aspiraţie care este montată în perete şi astfel
se poate porni aspiraţia, adică începe operaţiunea de curăţenie.
Constructiv sistemul se compune din prize de aspiraţie montate in perete, la distanţe optime intre ele, din
aspiratorul central montat într-un spaţiu tehnic şi un sistem de conducte de legătura din PVC. Sistemul se
comandă prin elemente de automatizare alimentate la o tensiune de 12-24V, funcţie de varianta constructivă a
echipamentelor. (întrerupător pe furtun, telecomandă).
Condiţiile iniţiale pentru execuţia instalaţiei trebuie să ţină cont de procesul tehnologic dorit a fi aplicat la
curăţenie, care se poate alege în funcţie de variante (uscată sau umedă), precum şi - în cazul construcţiilor
mai mari - de numărul persoanelor ce deservesc concomitent instalaţia.
Proiectarea instalaţiei de aspiraţie se începe cu fixarea spaţiului de montare a aspiratorului central si a
amplasamentelor prizelor de aspiraţie, după care se stabileşte traseul conductelor de aspiraţie ţinand cont de
posibilităţile oferite de elementele constructive ale clădirii.
La stabilirea traseului conductelor de aspiraţie se urmăreşte simplitatea, linearitatea (număr minim de fitinguri),
precum si crearea numărului maxim posibil de trasee comune (cu vehiculare mai frecventă a aerului). Pentru
sisteme simple se pot utiliza conducte de aspiraţie de Ø 50,8 mm, deoarece caracteristica reţelei în aceste
situaţii corespunde parametrilor de bază (debit de aer, putere de aspiraţie) luate în considerare de
constructorii de aspiratoare centrale. Pentru funcţionarea în condiţii optime, viteza minimă de aspiraţie este de
20 m/s, viteză care este necesară deopotrivă pentru menţinerea puterii de aspiraţie şi asigurarea transportului
pneumatic al prafului în condiţii optime (evitând depunerile). In practică acest lucru se obţine prin alegerea
echipamentului adecvat funcţie de lungimea de aspiraţie. Lungimea maximă de aspiraţie este caracteristica de
baza a sistemului, determinând puterea de aspiraţie necesară pentru condiţii optime de funcţionare. Priza de
aspiraţie care funcţionează în condiţii aeraulice mai defavorizate se determină funcţie de valorile de calcul ale
lungimilor de aspiraţie. Aceste valori se determină prin majorarea lungimii fizice a conductei care face legătura
între aspiratorul central şi priza de aspiraţie cu o lungime echivalentă de conductă corespunzătoare pierderilor
de presiune locale.
Echivalarea se face după cum urmează:
- o curbă 90° - 3 m
- un cot 45° - 1,5 m
- o ramificaţie 45° - 1,5 m
- o ramificaţie 90° - 3,0 m
- o priza de aspiraţie - 3,0 m.
Este preferabilă crearea unui număr mai mare de prize de aspiraţie decât adaptarea soluţiei de utilizare a
furtunurilor de aspiraţie cu lungime mare deoarece pierderile de presiune prin frecare în interiorul furtunurilor
(tuburilor riflate) este mult mai mare decât în interiorul ţevilor cu suprafaţa netedă, (ca de până la zece ori).
Echilibrarea aeraulica a sistemului de conducte este necesară numai în cazul utilizării concomitente a
instalaţiei de mai multe persoane (funcţionarea simultană a mai multor prize). Puterea de aspiraţie (vacuumul
asigurat) si viteza de aspiraţie, în funcţionarea simultană sunt cerinţe contradictorii care impun un studiu de
variante (cu instrucţiunile de utilizare aferente).
Este indicat să se monteze prizele de aspiraţie pe perete, iar pentru determinarea înalţimii de pozare se
coreleaza cu celelalte elemente montate pe perete, în interesul esteticii si funcţionalităţii.
Prizele de aspiraţie de pardoseala, care par practice la prima vedere, creează un pericol de accidentare, pe de
altă parte pot provoca disfuncţionalităţi în contact cu apa, iar din punct de vedere al execuţiei apar dificultăţi
tehnologice la înglobarea lor în pardoseală.
La amplasarea prizelor de aspiraţie trebuie să avem în vedere:
- deservirea suprafeţei maxime la o lungime a furtunului dată (minim posibilă);
-neobstrucţionarea amplasării adecvate a mobilierului;
- atingerea punctelor celor mai îndepărtate fără dificultăţi deosebite.
De asemenea, alegerea amplasamentului centralei de aspiraţie se va face astfel încât:
- să fie în apropierea centrului de greutate al reţelei ramificate în scopul micşorării lungimilor de aspiraţie; - -
sub colectorul principal, în scopul siguranţei în funcţionare şi a evitării colmatărilor;
- lungimea conductei de refulare în exterior trebuie să fie mică, deoarece rezistenţa aeraulică de pe refulare
reduce în mod simţitor puterea de aspiraţie.
- prin construcţie, aparatele nu rezistă la intemperii (deci se monteaza în incinte protejate).
Durata de viaţa a instalaţiei este condiţionata de temperatura ambientală, puritatea aerului din centrala de
aspiraţie şi de răcirea motorului.
Dacă se poate adopta varianta cu evacuarea aerului aspirat în exterior, soluţia este avantajoasă din toate
punctele de vedere. În caz contrar se recomandă următoarele:
- utilizarea aparatelor dotate cu filtre fine;
- utilizarea sistemelor "through-flow" dotate cu motoare care utilizeaza aerul aspirat ca agent de autorăcire; în
acest caz amplasarea aspiratorului central poate fi şi în spaţii cu concentraţie mai mare de praf, cu temperaturi
ambientale mai mari şi în spaţii fără comunicare cu exteriorul (tip dulap).
Variantele constructive ale aparatelor sunt în exclusivitate pentru montaj pe perete, iar pentru determinarea
locului si gabaritului de montaj, trebuie să avem în vedere posibilitatea de aerisire pentru răcire si gabaritul
necesar pentru curaţire şi întreţinere. Este interzisă montarea centralei în încăperi cu pericol de incendiu sau
explozie datorită construcţiei motorului electric cu reostat de pornire şi colector. Nu se recomandă de
asemenea montarea în acelaşi spaţiu cu centrala termică.
Condiţiile de instalare arătate anterior se întregesc cu cerinţele impuse de alimentarea cu energie electrică,
care pentru instalaţii casnice obişnuite înseamna o putere instalată de 1,2-1,85 kW, iar pentru sistemele
trifazice cu 2 motoare 4 kW până la 7,5 kW la cele cu 4 motoare.
Având în vedere turaţia mare a motorului, de aproximativ 25.000 rot/min, este indicat să se doteze instalaţia
de alimentare cu energie electrică separat cu un întreruptor lent. Calitatea sistemului de aspiraţie este
influenţată hotărâtor de calitatea conductelor, a aparatelor si echipamentelor, precum şi de calitatea
montajului.
Referitor la calitatea materialelor, din păcate şi în prezent se realizează instalaţii centrale de aspiraţie a
prafului cu conducte neadecvate scopului (folosind conducte de canalizare). Funcţiunile celor două tipuri de
instalaţii (canalizare şi aspiraţia prafului) diferă în mod esenţial - în loc de apa cu circulaţie gravitaţională la
viteză mică, se vehiculează cu viteză foarte mare aer cu impurităţi uscate, care lasă urme vizibile de uzură pe
pereţii interiori ai conductelor după o perioada relativ scurtă de funcţionare.
Materialul utilizat la fabricarea conductelor din PVC dur, special destinat pentru instalaţii vacuumatice este
"nereciclat", iar conductele şi fitingurile au linii geometrice care pot asigura condiţii optime pentru vehicularea
aerului şi cu viteze de până la 80-90 km/h, iar mufele fasonate permit îmbinări fără interspaţiu.
Suprafaţa interioară netedă a conductelor asigură rezistenţa aeraulică redusă, iar duritatea asigură rezistenţă
mare la uzură. Îmbinările fără interspaţiu prin intermediul mufelor şi fitimgurilor fasonate au importanţă majoră,
privind rezistentenţa aeraulică şi eliminarea "punctelor" de colmatare.
Din punct de vedere al asigurării calităţii, o garanţie în plus o constituie utilizarea fitingurilor transparente,
speciale pentru instalaţii vacuumatice, care permit concomitent instalatorului realizarea lucrării cu precizie
mare cât si verificarea acesteia. Se interzice încălzirea PVC-ului pentru deformare precum şi realizarea
îmbinărilor prin încălzire!
Pe parcursul execuţiei lucrărilor la poziţionarea ramificaţiilor se va ţine cont de curgerea turbulentă ce se
creează în ramura cu diametrul majorat.
Scopul principal pentru exploatare este diminuarea rezistenţei de aspiraţie, a gradului de colmatare şi a
pericolului de obturare care se datoresc curgerii turbulente. Concomitent se va avea în vedere crearea
posibilităţii de întreţinere şi de eventuala desfundare a instalaţiei.
Crearea posibilităţii de vizitare a instalaţiei dincolo de posibilitatea de desfundare locală este importantă şi din
punct de vedere al curăţirii instalaţiei.
Despre componenta gunoiului colectat prin procesul de aspirare trebuie să ştim că în principiu nu este praf
anorganic granular, ci in proporţie mare sunt substanţe organice cu structură fibroasă (celule ale pielii, păr, din
casa sau mediul exterior, resturi de natură vegetală, microorganisme, particule de sol, impurităţi etc.). După o
anumită durată de funcţionare vrând nevrând pereţii interiori ai conductelor se murdăresc într-o anumită
măsură. Gradul de murdărire este dependent de durata de utilizare, de natura impurificatorilor aspiraţi, etc.
Periodic se poate apela la o curaţire intensă prin spălare a instalaţiei.
De la inceputul anilor '90 s-a mărit importanţa acordată standardului de confort al mediului ambiant. A fost
recunoscută importanţa acestuia în primul rând printre constructori, receptivi la tot ceea ce este nou, mai apoi
de cei atenţi la problemele de sănătate ale construcţiilor. Sănătatea oamenilor precum şi calitatea mediului din
încăperi au devenit valori tot mai importante, iar instalaţia centralizată de aspiraţie a prafului asigură aceste
deziderate deoarece aerul aspirat din încăpere este refulat în mediul exterior (după o filtrare prealabilă)
reducându-se astfel în mod esenţial concentraţia de praf a aerului interior. Considerăm că pentru zilele
noastre instalaţia centralizată pentru aspiraţia prafului a devenit o instalaţie indispensabilă, la fel ca instalaţia
de încălzire centrală a locuinţelor moderne. Se practică realizarea instalaţiei de aspiraţie odata cu execuţia
celorlalte tipuri de instalaţii, din PVC de Ø 50,8 mm paralel cu realizarea lucrărilor de construcţii montaj la un
preţ acceptabil pentru toţi beneficiarii. Punerea în funcţiune nu este legată de un anumit termen. În acest fel
valoarea imobilului creşte semnificativ cu costurile de investiţie suplimentare minime si totodată se lasă la
latitudinea beneficiarului alegerea ulterioara a tipului şi performanţelor agregatului de aspiraţie.
Până acum am abordat aspecte generale legate de instalaţia centralizată de aspiraţie a prafului şi
particularităţile reţelei de aspiraţie. Lipsa de informaţii se manifestă cel mai adesea în sfera aspiratorului
central, aspect care apare în momentul alegerii acestuia.
La alegerea aspiratorului central este valabilă regula generală de selecţie, pornind de la interesele clientului,
care ţin seama de:
- cheltuieli, care pot să însemne cheltuieli de investiţie şi, mai ales, de exploatare (ex. costul sacilor pentru
colectarea prafului, cheltuielile de energie electrică etc.);
- tehnica de curăţire adoptata (aspiraţie uscată sau umedă);
- întreţinerea agregatelor şi respectiv simplitatea exploatarii acestora (separarea prafului, etc.), puterea
(instalată şi absorbită), durata de viaţă a electromotorului, calitatea aerului refulat în atmosfera exterioară,
nivelul de zgomot.
Pentru furnizorul de echipamente prezintă interes funcţionarea sistemului de instalaţii şi apoi, aspectul legat de
caracterul defectelor, al reclamaţiilor precum şi de numărul acestora.
Dintre aspectele menţionate, care se influenţeaza reciproc, modul de separaţie a prafului (particulelor solide
reţinute) are o pondere mare.
Desigur elementul de bază rămâne puterea financiară a beneficiarului care la rândul ei poate să îngrădească
(să limiteze) procesul de selecţie.
Costurile sunt influenţate de: tipul motorului instalat (trough-flow sau bypass), caracteristicile tehnice a
acestuia (diametru, putere, numărul treptelor de turaţie), modul de separare a prafului, standardul instalaţiei
(comanda, densitatea prizelor de aspiraţie), modul de execuţie a centralei de aspiraţie (materiale, protecţii
anticorozive) şi de dimensiune (capacitate de colectare), aspecte ce se tratează in detaliu în cele ce urmează.
Este indicat să se atraga atenţia beneficiarului în momentul analizării preţurilor de achiziţie asupra aspectului
legat de puterea de aspiraţie a aspiratorului central care, funcţie de rezistenţele hidraulice ale instalaţiei,
determină o putere de aspiraţie la prize comparativă cu puterea optimă a unui aspirator portabil (cu sacul gol),
putere care în timpul exploatarii va fi mai mare la instalaţia centrală de aspiraţie comparativ cu aspiratorul
portabil.
Puterea de aspiraţie mai mică în exploatare a aspiratorul portabil comparativ cu instalaţia centrală se
datoreşte capacităţii reduse a sacului pentru praf, care determină reducerea puterii de aspiraţie imediat după
punerea în funcţiune, deci pe parcursul exploatării puterea utilă va deveni mult mai mică comparativ cu
puterea nominală, posibil să atinga chiar si valoarea zero la unele tipuri când sacul pentru praf este plin. Modul
de ofertare simplificat pentru clienţii "laici" ia în considerare caracteristicile tehnice stabilite pe baza suprafeţei
şi a punctelor de aspiraţie, dar nu ţin cont de caracteristica clădirii, respectiv a instalaţiei centrale de aspiraţie.
La alegerea corectă a aspiratorului central însă, se va ţine seama de lungimea de aspiraţie care este
dependentă de numărul şi înălţimea nivelurilor construcţiei. Aceste date tehnice sunt corelate cu lungimea
furtunului flexibil de aspiraţie de 9 m (practicat in America), date care pot suporta modificări funcţie de
repartizarea gurilor de aspiraţie determinată de utilizarea furtunurilor de o alta lungime (rezultă din partiul de
arhitectură).
Supradimensionarea puterii de aspiraţie se justifică dacă se doreşte o putere de curăţire peste valoarea medie
şi o siguranţă mai mare impotriva colmatării. Puterea suplimentară pentru protejarea împotriva colmatării este
necesară dacă există riscul/posibilitatea aspirării gunoaielor de dimensiuni şi/sau caracteristici neobişnuite,
sau sunt cerinţe pentru utilizarea neconvenţională a instalaţiei.
Cele mai multe controverse sunt legate de puterea de aspiraţie a aparatului. Clienţii, de obicei, fac analogie cu
valoarea puterii electrice, caracteristică aspiratoarelor portabile. Aceasta reprezintă în fapt valoarea maximă
teoretică a puterii electromotorului, fără a lua în considerare pierderile, fiind deci puterea maximă absorbită,
dar ea nu spune nimic despre puterea utilă caracteristică aspiraţiei. Puterea nominală este diminuată în mod
semnificativ de pierderile interioare ale sistemului, care în cazul aspiratoarelor portabile este preponderent
pricinuită de reţinerea prafului, iar la instalaţiile centrale, de reţeaua de aspiraţie încorporată în structura
construcţiei şi de tubul flexibil (riflat, de lungime mare).
Puterea de curăţire a aspiratorului este caracterizată de puterea utilă de aspiraţie exprimată în Waţi, valoare
care, nu întâmplător, în majoritatea cazurilor nu se comunică pentru aspiratoarele portabile.
Puterea utilă de aspiraţie este valoarea obţinută pe de o parte din valoarea vidului creat (exprimat in mmH2O),
iar pe de altă parte din valoarea debitului de aer (exprimată în l/s sau m3/h), care la modelele de baza este in
jur de 450-500 W, iar la aspiratoarele de capacitate mai mare, sau cu doua motoare, variază în domeniul 600-
1000 W. Valoarea maximă caracteristică diferitelor tipuri de motoare se atinge la valori optimizate ale
diametrului de racordare. Practic, diametrul de racordare caracterizează capacitatea aparatului de vehiculare
a aerului. Valorile maxime ale puterii de aspiraţie şi a debitului de aer vehiculat comunicate de către furnizorii
de centrale de aspiraţie reprezintă de fapt date care pot induc in eroare clienţii neavizaţi, deoarece aceşti
clienţi nu ştiu că acestea reprezintă valorile extreme ale curbei caracteristice de funcţionare şi nu se apropie
de punctul de funcţionare real. Încercarea de comparare de către clienţi, a valorilor vacuumelor realizate poate
fi greşită deoarece din punctul de vedere al puterii de curaţire, valoarea mai mare a vacuumului este necesară
pentru curăţirea carpetelor sau covoarelor mai groase, deci în interesul aspiraţiei în profunzime. În America,
pe lângă stilul de construire şi modul de realizare a pardoselilor finite este diferit faţă de ţările europene.
Casele cu structura din lemn (mai ieftine) sunt mai răspândite şi au pardoselile acoperite cu mochetă, fapt
care justifică necesitatea unui vacuum mai avansat şi apelarea la capete aspirante cu perii rotative acţionate
de motoare înglobate. Având în vedere gama mare a tipurilor de pardoseli (descoperite şi acoperite) este
recomandată utilizarea aspiratoarelor cu putere aspirantă reglabilă (în trepte).
Construcţia motoarelor utilizate în centralele de aspiraţie din categoria casnic sau semiprofesional, seamană
cu a celor încorporate în aspiratoarele portabile. Motorul cu colector, periile din grafit şi turbina sunt asamblate
într-un spaţiu comun, în aceeaşi carcasă, având caracteristici proprii - diferite de cazul aspiratorului portabil.
Majoritatea motoarelor aspiratoarelor centrale poartă marca americana Lamb-Ametek, de calibrul 5,7 ţoli sau
7,2 ţoli şi cu turbine cu 2 sau 3 trepte de turaţie.
Un tip constructiv de bază este motorul cu sistem "trough- flow", la care aerul aspirat (de lucru) realizează şi
răcirea motorului. Aceste motoare necesită o filtrare a aerului cu filtre fine deoarece în caz contrar i se reduce
mult durata de viaţă şi presupune cheltuieli de intreţinere mai mari pentru o durata de viaţa mai mare.
Un alt sistem constructiv este denumit "by-pass", la care turbinele conduc aerul aspirat printr-o deschidere
laterală, iar răcirea motorului se face cu aer exterior. Şi la aceste tipuri constructive este indicat să se utilizeze
filtre fine în interesul măririi, în mod esenţial, a duratei de viaţa. Acest aspect este adesea neglijat, omiţânduse
condiţia de calitate, necesară pentru aerul din exterior care raceşte motorul şi lagărele iar dacă acesta este
incărcat cu praf, reduce semnificativ durata de viaţa a aspiratorului. În medii cu praf este indicată utilizarea
motoarelor sistem "trough-flow" echipate cu filtre fine.
Aparatele de calitate superioară, care provoacă mai puţine probleme atât furnizorilor cât şi beneficiarilor, sunt
cele dotate cu filtre fine. Montarea filtrelor este avantajoasă cu condiţia respectării graficului lor de întreţinere
(curăţire şi înlocuire).
Conform prescriptiilor de fabricaţie a motoarelor cu colector şi perii din grafit, schimbarea periilor se face la
intervale de 700-1100 ore de funcţionare, fiind o condiţie pentru realizarea turaţiei nominale. Durata de viaţă
până la reparaţia capitală a motorului este dependenta de modul de exploatare a acestuia (filtrare, răcire).
În spaţiile publice si industriale unde se necesită o utilizare intensivă, în mod continuu, de mai multe ore pe zi
a centralei de aspiraţie, datorită necesităţii frecvente a reparaţiilor capitale, este mai indicat să se utilizeze
pompa de vid cu motor asincron, care desigur, aparţine altei categorii de preţuri.
Gama aspiratoarelor centrale care se pot instala chiar şi după finalizarea construcţiei prezintă o varietate
foarte mare atât in ceea ce priveşte preţul cât şi calitatea. Nivelul calitativ se reflectă în caracteristicile tehnice
ale motorului şi implicit în durata de viaţă a acestuia, în modul de realizare a carcasei motorului, în modul de
separaţie (şi evacuare) a prafului, în nivelul de zgomot şi desigur în puterea de aspiraţie.
La prezentarea selectării tipului aspiratorului central s-au prezentat tipurile principale de motoare,
caracteristicile tehnice ale acestora precum şi variantele constructive aferente. În baza celor prezentate se
observă că tipul constructiv de motor este condiţionat şi de construcţia separatorului de praf ce se poate
adapta la aspiratorul central.
Fezabilitatea sistemului de separare a prafului şi de refulare (adică de evacuare în exterior a aerului aspirat)
se analizeaza prin prisma condiţiilor concrete de instalare, a posibilităţilor de exploatare şi întreţinere.
Desigur, punctul de vedere primordial este dependent de modul de realizare a aspiraţiei care poate fi uscata
sau umeda. În continuare se pune problema intensităţii de utilizare care determină puteri de aspiraţie diferite
pentru locuinţe şi instituţii publice.
Din punctul de vedere al simplităţii exploatării, rolul cel mai important, pe lângă lungimea furtunului, îl are
periodicitatea si modul de golire a prafului, care depinde de principiul de separare a acestuia.
Tipurile clasice - majoritatea aparatelor comercializate - sunt utilizabile numai pentru aspiraţie uscata.
Categoria aparatelor casnice se poate împărţi în patru grupe de baza privind modul de separare a prafului,
prezentate în cele ce urmează.
a) Varianta "ciclon - cu filtru textil". În terminologia engleza aceasta variantă constructivă poartă denumirea de
"sac inversat" care exprimă totodată, în mod plastic şi modul de funcţionare, constând în aspirarea aerului
care pătrunde tangenţial. Filtrul textil numit "autocurăţant" are greutatea fixată la mijloc asigurând astfel
scuturarea prafului în cuvă după terminarea aspiraţiei, diminuând astfel rezistenţa hidraulică a filtrului. Modul
de amplasare a motorului cât şi a îndepărtării reţinerilor este asemănătoare cu varianta "integral ciclon", dar
aerul refulat este mai curat datorită utilizarii filtrului. Curăţirea şi reamplasarea filtrului textil poate provoca
greutăţi în cazul unei reamplasări greşite (după curăţirea mecanica periodică) aerul nefiltrat poate deteriora
motorul.
b) Varianta "cu element filtrant" din burete sau hârtie se utilizează destul de rar, deoarece obturarea suprafeţei
şi aşa redusă de aspiraţie diminueaza în mod simţitor puterea de aspiraţie. Întreţinerea este pretenţioasă.
Neefectuarea periodică şi "la timp" a curăţirii duce la scăderea considerabilă a puterii de aspiraţie. Curaţirea
filtrelor din burete nu constituie "visul" gospodinelor/gospodarilor, iar înlocuirea elementului filtrant din hârtie
este mai costisitor comparativ cu varianta cu sac pentru praf.
c) Varianta "integral ciclon". Aerul care patrunde tangenţial în cuvă este orientat spre mantaua acestuia într-o
mişcare spiralata, separând astfel prin centrifugare particulele solide transportate care se depun pe fundul
cuvei. Caracteristica principală a acestui tip constructiv este utilizarea motorului tip by-pass amplasat la partea
superioară. Randamentul efectiv al separării prafului depinde mult de forma costructivă. (în scopul protejarii
motorului - în contradicţie cu numele purtat - şi acest sistem conţine filtru, dar care poate crea probleme dacă
nu este curăţat periodic). Avantajul acestui sistem constă în puterea de aspiraţie constantă şi într-un grad
ridicat de separare. Îndepartarea reţinerilor (gunoiului) se face prin decuplarea cuvei şi golirea acesteia.
d) Varianta cu "sac pentru praf". Sunt doua variante constructive cu sac inchis respectiv deschis, în unul sau
mai multe straturi. Variantele constructive pot fi echipate şi cu alte filtre suplimentare. Aerul aspirat pe la
partea superioara trece prin sacul pentru praf şi apoi se îndeparteaza pe la partea inferioara. Funcţie de
randamentul de filtrare a prafului şi de locul de amplasare, poate să nu fie obligatorie evacuarea aerului refulat
în exteriorul clădirii. Reţinerile se vor îndepărta împreuna cu sacul pentru praf. Este avantajoasă utilizarea
sacilor cu volum mare, conducând la suprafeţe filtrante mai mari respectiv la intervale de golire mai mari.
Avantajul sistemului constă în durata mare de viaţă a motorului dar şi în usurinţa îndepărtării depunerilor.
Uzual se asigură aparate cu capacitatea sacilor filtranţi de 20-30 litri care introduc pierderi de sarcină relativ
mici.
Variantele constructive perfecţionate sunt echipate cu elemente de comandă care sesizează gradul de
umplere a rezervorului pentru praf, gradul de colmatare a filtrelor şi eventual locurile de obturare a instalaţiei
cât şi starea periilor din grafit, informaţii care sunt utile din punct de vedere a siguranţei în exploatare cât şi a
intreţinerii, reducând astfel numărul reclamaţiilor şi timpul de depistare a defectelor.
Aspiraţia umedă poate să fie necesară şi avantajoasa în cazul spălării suprafeţelor mari de pardoseala "rece"
sau în cazul curaţării mochetelor.
Apa aspirată se poate colecta selectiv, într-un rezervor de separare, racordat cu un furtun scurt la racordul
general de aspiraţie lângă locul de efectuare a curăţeniei. În această situaţie se pierde un avantaj al instalaţiei
centrale de aspiraţie a prafului, adică necesitatea manipulării numai a furtunului de aspirare. Majoritatea
producătorilor de aspiratoare centrale pentru aspiraţie uscata consideră că această soluţie se poate evita.
Aparatele care se pot utiliza la aspirarea apei pot fi cu golire manuală sau automată. La prima variantă trebuie
avută în vedere posibilitatea de golire în apropiere a rezervorului, iar la varianta automată prevederea şi a unui
racord la instalaţia de canalizare cu diametrul minim de 63 mm.
Pe lângă aspectele tehnice sunt importante şi aspectele financiare, fără de care nu se poate dezvolta o
activitate comercială. In prima parte am menţionat câteva aspecte referitoare la cheltuielile de execuţie a
instalaţiei, dar o alta componentă majoră din punct de vedere a preţului o constituie aspiratorul central.
Diferenţele majore de preţ ale diferitelor tipuri constructive în mod teoretic sunt influenţate de preţul de import
a aparatelor, dar sunt influenţate şi de inexistenţa unei pieţe reale pentru aceste produse. Există importatori si
distribuitori (chiar şi în SUA) care bazându-se pe lipsa de informare a beneficiarului asupra noilor produse
practică preţuri exagerate, în schimb alţii se gândesc pe termen lung vizând un număr mare de referinţe
pozitive şi cât mai multe relaţii comerciale prospere.
Revenind la preţul aspiratoarelor centrale, chiar şi pe piaţa care este în curs de formare - unde nu sunt incă
diferenţiate clar mărcile consacrate - se pot distinge bine tendinţe spre preţuri mici sau spre cerinţe de calitate.
La alegerea tipului constructiv este bine să se pună pe primul plan siguranţa in funcţionare, chiar şi în
detrimentul preţului, iar apoi condiţiile de întreţinere si exploatare corespunzatoare (golire, nivel de zgomot,
putere de aspiraţie etc.)
Preţul aspiratoarelor centrale model casnic de baza este de 350-1500 €, iar a celor cu putere de aspiratie mai
mare, sau cu doua motoare (care se pot utiliza chiar si la institutii publice mai mici) este in jur de 1800-5000 €.
Nu s-a făcut referire la motoarele asincrone şi la centralele de aspiraţie de capacitate mare cu recipiente
speciale de separare a prafului care necesita elaborarea de documentaţii tehnice detaliate de către specialişti.
Desigur nu s-au epuizat toate aspectele legate de instalaţiile centrale de aspiraţie a prafului din clădiri, dar
sperăm că am atins aspectele esenţiale. Cu acestea sperăm că s-a reuşit familiarizarea intr-o anumita măsură
a celor interesaţi de noul sistem. Au fost vizaţi atât viitorii beneficiari cât şi instalatorii care doresc să-şi
lărgească paleta de servicii şi cu astfel de lucrări destinate clădirilor moderne.


Articol preluat din revista “Tehnica Instalaţiilor”.

Potrivit unui raport din Shanghai Daily din 28 decembrie 2010, multi locuitori din China sunt obligati sa faca regulat dusuri reci in timpul iernii deoarece colectoarele lor solare nu mai functioneaza corect.

Acest raport a fost facut in urma unui sondaj realizat de Comisia Drepturilor Consumatorilor si Protectia Intereselor Shanghai.

Rezultatele studiului sunt: 35% din colectoare functioneaza corect, iar 40% din colectoare nu mai functioneaza corect in timpul iernii.

Restul de 25% au raportat ca au probleme persistente cu colectoarele solare, deoarece apa nu ajunge sa fie destul de calda.

Concluzia Comisiei este ca problemele sunt cauzate de piesele de calitate inferioara din care au fost fabricate colectoarele solare.

Oficialii recomanda consumatorilor ca acestia ar trebui sa cumpere panouri solare de la companii de renume si sa le achizitioneze pe timp de iarna, deoarece este momentul ideal pentru a testa capacitatile unui colector solar.